vrijdag 6 mei 2011

Natuursteen buiten


De lente komt er aan, en het wordt tijd de tuin op de schop te gooien.
Natuursteen harmonieert mooi met water en groen, heeft een tijdloos uiterlijk en is bovendien erg duurzaam.

In tegenstelling van wat veel mensen denken, is natuursteen uitermate geschikt voor buitengebruik. Natuursteen is een erg duurzaam en slijtvast natuurproduct. Alle elementen van de verharding kunnen in natuursteen worden uitgevoerd. Denk aan kantopsluitingen, trottoirbanden, stoeppalen en natuurlijk tegels of keien. U kunt uw tuin af maken met decoratie in de zin van natuurstenen banken, tafels of plantenbakken.
In dit blog vind u de nodige informatie en inspiratie over natuursteen in uw tuin. Via a tre natuursteen kunt u tevens een uitgebreide offerte aanvragen voor uw gewenste producten.




Natuursteen als terrastegel
Vaak wordt natuursteen gebruikt als terrastegel. Het mooie natuurlijke effect, samen met de charme van de 'verwering' van sommige soorten, maken natuursteen uiterst populair.
Om hier meteen ook het minpunt van natuursteen te beschrijven. Er zijn ca. 12.000 natuursteensoorten bekend. Hiervan is het overgrote deel uiterst geschikt voor buiten. Wat over blijft is dus een deel dat minder geschikt is voor buitengebruik. Zo zijn er dus steensoorten welke niet geschikt zijn voor het Nederlands klimaat. Vaak word hier bij de grotere 'prijsvechters' in de natuursteenhandel niet voldoende over geïnformeerd.
Met als gevolg dat uw droomterras verandert in een regelrechte nachtmerrie.
Stukgevroren tegels, afgebrokkelde randen, uitgebeten delen of grote vieze vochtplekken in uw terras, zijn gevolgen waar u niet op zit te wachten. A tre natuursteen adviseert u bij het maken van de juiste keuze, zodat u nog tientallen jaren veel plezier heeft van uw buitenvloer.


Legadvies
Voor buitengebruik dient ten alle tijden natuursteen gebruikt te worden van minimaal 30 mm. dik.
Dit zorgt er voor dat de terrasvloer vlakker te leggen is,  en deze ook mooi vlak blijft liggen. Ook is deze dikte beter geschikt tegen vorst. Bij het plaatselijke tuincentrum of bouwmarkt worden Chinees Hardstenen tegels aangeboden voor een schrijntje. Denk hierbij goed aan de dikte. Vaak zijn deze tegels 20 mm. dik en vriezen deze kapot na een strenge winter. 30 mm. is niet veel duurder en deze maand bij a tre natuursteen als aanbieding.


Wel kunt u 20 mm. dik natuursteen gebruiken als uw terras op een betonnen fundering gelegd wordt. Hier dient dan wel goed rekening gehouden te worden met de afwatering. Een drainageplan is hierbij geen overbodige luxe. Voor meer lijm en leg advies kunt u contact opnemen met a tre natuursteen.




Natuursteen met water
Natuursteen kan ook prima gebruikt worden met water. Wederom geldt hiervoor het zelfde verhaal als bovenbeschreven, maar natuurstenen vijverranden maken uw waterpartij af. Zo ziet u op het voorbeeld hoe een Belgisch Hardstenen terrastegel afgemaakt is met een Belgisch Hardstenen vijverrand.



Niet alleen vijverranden van natuursteen zijn schitterend, ook natuurstenen randen van zwembaden of troittoirbanden stralen luxe uit. Ook is het mogelijk uw volledige zwembad te bekleden met natuursteen. Er is een groot aantal steensoorten geschikt tegen de chemicaliën van het zwemwater. Zo blijft uw natuurstenen zwembad jaar na jaar uw trots.



Natuursteen als wandbekleding
Iets wat in Nederland (op bedrijfspanden na) weinig gebruikt wordt, is de wandtoepasisng van natuursteen. Zo bestaat er de mogelijkheid een wand te bekleden met hetzelfde materiaal als uw terras. Wat hele bijzondere effecten op uw tuin kan hebben. Ook kunt u de in dit blog beschreven steenstrips plaatsen als muurtoepassing. Dit geeft weer een iets speelser aanzicht dan strakke tegels.




Natuursteen decoratie
Om uw tuin aft e maken kunt u diverse natuurstenen decoratiestukken gebruiken. Denk hierbij aan mooie granieten plantenbakken waar groen in kan, of een natuurstenen bank. Dit klinkt misschien oncomfortabel, maar een steen die een uur in de zon heeft gelegen is heerlijk warm om op te zitten. Een Natuurstenen tafel voor in de tuin is decoratief en onderhoudsvriendelijk. De mogelijkheden zijn onbeperkt. De tafels, en banken, kunnen massief gemaakt worden. Dat wil zeggen dat deze puur uit graniet en Belgisch hardsteen zijn gemaakt.



Een tafel van graniet is onderhoudsvrij en blijft op kleur. Belgisch hardsteen echter, krijgt een verweerd uiterlijk alsof deze al honderden jaren oud is.
Maar ook een natuursteen blad in combinatie met steigerhout, RVS of gietijzer geeft sfeer in de tuin. Vooral deze laatste combinaties zijn momenteel erg in trek. Maak een afspraak om de ontelbare mogelijkheden van natuursteen maatwerk te bespreken.

1 opmerking:

  1. De foto's van de natuurstenen buiten spreken mij enorm aan. De foto's zien erg gaaf uit en dankzij dit artikel weet ik nu wel stenen ik ga gebruiken voor mijn achtertuin. Ik ga ook natuurstenen plaatsen en hopen dat het er net zo mooi uit komt te zien als op de foto's!

    BeantwoordenVerwijderen

Meer inspiratie