vrijdag 27 mei 2011

Edelsteen in plaatmateriaal


Een revolutie op de natuursteenmarkt is de Majestic collectie.
Een composietmateriaal bestaande uit diverse edelstenen, gevormd tot een solide geheel. Een zeer fraai en exclusief materiaal gevormd door de natuur.

Een bar gemaakt van Wilde Agaat uit de Majestic Collectie
Edelstenen zijn bijzondere mineralen of gesteenten, die meestal worden bewerkt en verwerkt in sieraden en sierobjecten. Edelstenen beschikken over de volgende kenmerken:

- Schoonheid. Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten.
- Duurzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid.
- Zeldzaamheid. Hierbij wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt. (bron: Wikipedia)

Verlicht Witte Kwarts badkamermeubel
Waarschijnlijk kent iedereen wel de fraaie stenen kettingen van een edelsteen als Tijgeroog, Cornea, of Witte kwarts. Volgens de verhalen bezitten deze stenen diverse helende krachten. Van deze edelstenen worden de platen vervaardigd. Een stevig, exclusief en vooral mooi materiaal om mee te werken dus.


Een verlichte bar van agaat
Verzamelen en productie
De productie start met het selectief uitzoeken van ruw materiaal. Dit gebeurt op diverse vindplaatsen wereldwijd. Door de exclusiviteit van de halfedelstenen worden deze met de hand bij elkaar gezocht. Dit om de beste kleur, vorm en grootte te selecteren.

Vindplaats Wilde Agaat
Op grootte geselecteerde Wilde Agaat
Een voorbeeld van een Wilde Agaat
Vervolgens aangekomen in de fabriek, gaat het ruwe materiaal door een lang proces in de fabriek. De gevonden halfedelstenen worden in plakken gezaagd en ingedeeld (zie het als een grote puzzel) in een bak.


Materialen in elkaar puzzelen op dikte
Vervolgens wordt deze bak voorzien van een speciaal ontwikkelde epoxyhars, die er voor zorgt dat het materiaal tot een geheel komt. Dezelfde epoxy hars zorgt er, na het uitharden voor dat het materiaal harder wordt dan graniet.


Materiaal wordt voorzien van epoxyhars
Nadat de plaat uitgehard is, wordt deze gekalibreerd gepolijst. Dit om de kleur (en glans) van de halfedelstenen tot zijn recht te laten komen, en oneffenheden vlak te schuren.

Een gepolijste plaat labradoriet
Het uiteindelijke resultaat is adembenemend. Hieronder een aantal afbeeldingen waar dit materiaal is toegepast in diverse situaties.


Versteend hout als plaatmateriaal
Verlicht grijze kwarts als barbekleding 
Tijgeroog als plaatmateriaal 
Witte kwarts
Roze kwarts in badkamer
Blauwe agaat 
Wilde agaat als bar. Dit is dezelfde bar als bovin dit blog, alleen zonder verlichting
Bij a tre natuursteen kunt u enkele monsters bezichtigen. Mocht u een van de materialen graag willen toepassen in klus of project, dan kunt u via www.atre.nl contact op nemen met de natuursteenspecialist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meer inspiratie