maandag 1 november 2010

Wat is Belgisch Hardsteen?



Belgisch Hardsteen (ook wel bekend onder de namen 'Blauwe hardsteen', 'arduin', 'kolenkalksteen' of 'petit granit') is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van skeletjes of fossieltjes van zeelelies. 

Belgisch Hardstenen badkamer


Zeelelies zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden door microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.


Belgisch Hardsteen
Naast Zeelelies, bevat het gesteente een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze zijn soms aan het oppervlak zichtbaar. Als de fossielen gevuld zijn en volledig met de massa van de steen verbonden vormen zij geen gevaar betreft breekbaarheid of slijtvastheid van de steen. Vaak verhogen zij, door hun aanzicht, de waarde van het materiaal. De meest voorkomende fossielen naast de zeelelies zijn:


Schelpen van brachiopoden of ‘schelpdieren’. 
Kolonies van poliepen of ‘bijennesten’. 
- Kolonies van syringopora. 
- Sponzen van Asteractinella-soort of ‘Wolfpoot’.

Een voorbeeld van fossielen in een mindere kwaliteit Belgisch Hardsteen

De kenmerkende aderingen in het Hardsteen bestaan vooral uit Fluoriet. Vaak komen deze aderingen meer voor in de mindere kwaliteiten Belgisch Hardsteen.


Belgisch hardsteen is zowel geschikt voor een modern interieur als voor een interieur welke nostalgie en oudheid uitstraalt. Dit kan men bereiken door de vele mogelijkheden van het bewerken en afwerken van Belgisch hardsteen. De kleur kan bewerkt worden van lichtgrijs tot donker- antraciet grijs, en van mat tot glanzend. De afwerking kanten van strak tot getrommeld.


Belgisch Hardstenen tegels


Dezelfde bank waaruit Belgische hardsteen wordt gewonnen, komt na honderden kilometers ondergronds in Ierland weer boven. Hier wordt een andere variëteit gewonnen: de Ierse hardsteen, in groeven in o.a Kilkenny en Carlow. De steen is iets fijner van structuur en de crinoïden zijn kleiner en gelijkmatiger verdeeld.



Verder wordt ook in andere landen vergelijkbare steen gewonnen, bijvoorbeeld in Vietnam en China. De dichtheid van deze hardsteen soorten zijn aanzienlijk minder. Waardoor er een groot verschil in kwaliteit ontstaat. Dit zie je terug in het grote kleurverschil in onderlinge tegels. Ook zijn deze steensoorten door zijn mindere densiteit gevoeliger voor vorst. Zo kan het dus gebeuren dat je nieuwe terrastegels van Chinees graniet, na een strenge winter flinke scheuren en steenschilfers vertoont.

Belgisch Hardsteen
Chinees Hardsteen
Vietnamees Hardsteen


Belgisch Hardsteen wordt veel aangeboden door de zogenaamde 'prijsstunters' in onze branche. Vaak krijgen wij klachten binnen over de kwaliteit van dit geleverde hardsteen. Omdat bij a tre natuursteen de klant en kwaliteit hoog in het vaandel staan, leveren wij uitsluitend A kwaliteit. Wel kunnen wij door ons grote netwerk aan kwaliteitsleveranciers vaak alsnog mooie prijsaanbiedingen doen.

Belgisch Hardstenen terrastegels
Voor de aanbieding van Belgisch Hardsteen kunt u uw aanvraag sturen naar nick@atre.nl
Of het contactformulier op onze website invullen.

1 opmerking:

Meer inspiratie