woensdag 12 januari 2011

'Oud' natuursteen

De misvatting
In de volksmond wordt de term oud natuursteen vaak gebruikt. Hiermee bedoeld men de 'gebruikte' look van een steensoort. Eigenlijk is dit een erg verwarrende term. Het natuursteen wat nu uit de groeves gehaald wordt, is net zo oud als het natuursteen dat de Romeinen gebruikten voor bijvoorbeeld het Colloseum. Zo werd de marmergroeve, waar nu de veelgebruikte steensoort Carrara gewonnen wordt, ook jarenlang gebruikt door Michelangelo, die daar het marmer voor zijn 'David' haalde. Al het natuursteen is dus eigenlijk even oud. Maar waar in zit dan precies het verschil?


Oud maken
Om een oude uitstraling te verkrijgen wordt de steen dus oud gemaakt. Kunstmatig wordt een 'oud' uiterlijk aangebracht. Dat wordt vooral bij marmers en kalkstenen gedaan, maar kan ook bij andere steensoorten. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit effect creƫren:

Door een zuur op het oppervlak te laten inwerken. Dit kan alleen bij kalkhoudende steensoorten. Het zuur vreet eerst de meest poreuze delen aan, waardoor insluitingen en aders worden benadrukt. Naast "oud gemaakt" zijn er nog vele aanduidingen voor deze oppervlaktebewerking in omloop, zoals: antiek gemaakt, gezuurd, antico of anticato.

Door de tegels te "trommelen". In een draaiende trommel buitelen de tegels over elkaar, met een versnelde slijtage tot gevolg. Hierbij slijten de tegelranden rond af. Naast "oud gemaakt" worden tegels met deze bewerking ook wel genoemd: antiek gemaakt of getrommeld.



Foto: Een volledig nieuwe in beton gegoten trap, werd bekleed met Belgisch Hardsteen treden die apart werden uitgezaagd, geschuurd, en in het midden gepatineerd. Door het Belgische Hardsteen volledig manueel te houwen, wordt de indruk gewekt dat deze trap al eeuwenoud zou zijn.

Voor meer specifieke informatie of inspiratie kunt u mailen naar nick@atre.nl
of kijk op onze website www.atre.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Meer inspiratie