donderdag 6 september 2012

Open boek toepassing in natuursteen

Om de exclusiviteit en schoonheid van natuursteen te benadrukken, kan in sommige projecten de zogenaamde ‘open boek’ toepassing gebruikt worden. Het principe van deze toepassing is simpel. De uitwerking en productie hiervan het tegenovergestelde.

Bronze amani marmer verzaagd in open boek.
Zelfs de ladefronts zijn 'cut in vain' wat inhoud dat de aders van het marmer  aansluiten.
(ontwerp: Puurflow)
Irish green marmeren openboek
Exclusieve Irish Green openhaard. Zowel de wand als vloer is verzaagd in openboek.
Natuursteen is en blijft een natuurproduct. Om een ‘open boek’ te produceren wordt eerst naar het juiste blok natuursteen gezocht. Een blok is geschikt voor ‘open boek’ als de ader in de steen gunstig doorloopt. De opeenvolgende platen dienen gelijk te zijn om te kunnen spiegelen. Als voorbeeld nemen we deze platen Statuario Venato marmer. Een witte marmersoort, met een muisgrijze ader. 
Onderstaande afbeelding met de dunne grijze ader is duidelijk niet geschikt voor de toepassing. 

Ader als hierboven weergegeven is niet geschikt voor de toepassing.
De ader loopt te stijl door het blok heen om de volgende plaat te spiegelen.

Ader als hierboven weergegeven is wel geschikt voor een enkel 'open boek'.
De ader loopt vrij recht door het blok heen, waardoor spiegeling van de platen mogelijk is.

In bovenstaande afbeelding is te zien dat de brede grijze ader mooi recht door het blok loopt. Als vervolgens van de 2e plaat de achterkant gepolijst wordt, is dit het spiegelbeeld van plaat 1. Zo ontstaat het open boek. Om het principe duidelijk te maken, kunt u uw handen met de binnenzijden op elkaar leggen, en vervolgens met uw pinken tegen elkaar uw handen open vouwen. Bij 90% van de mensen lopen de handlijnen dan gespiegeld in elkaar door. Precies zo werkt het met natuurstenen platen. 

Een blok Louise Blue geschikt voor open boek

Vervolgens de indeling en het verzagen. Als een blok natuursteen geschikt is voor open boek, wordt gekeken naar de uitvoering. In principe zou de steensoort aan 4 zijden gespiegeld kunnen worden. Uit elke optie blijkt een ander effect. 

Productie van een blok Louise Blue in 'open boek'
Kijk voor het resultaat van dit project bij het blogitem 'zwembaden'

Hier kan de architect gebruik van maken om bepaalde meubelstukken beter uit te laten komen. Ook kunnen platen voor een bepaald deel gebruikt worden voor ‘open boek’. Dit is afhankelijk van het materiaal en de grootte van het blok/toepassing 

Architect van bovenstaande ruimte heeft een trucje uitgehaald met een dubbel 'open boek'
Een Azul Imperial kwartsiet zwembad. Volledig voorzien van besproken toepassing.
Hierdoor lopen de aders mooi door in trap en zwembadvloer.
Deze travertin badkamer is bijzonder door de 'lijn' van natuursteen die door de badkamer loopt.
Deze travertino silver 'lijn' is gespiegeld waardoor deze extra lang wordt.




De ‘open boek’ toepassing wordt al honderden jaren toegepast in natuursteen. In Italië zijn veel monumentale gebouwen voorzien van het open boek. Zelfs in Amsterdam zijn veel grachtenpanden voorzien van een 'open boek' toepassingen. Sommige zelfs al bestaand vanuit de VOC tijd.

Een Arebescato gang bestaande uit platen gezaagd in 'open boek'
Het subtiele dubbele open boek (wand en vloer)
zorgt voor een fraai effect in deze Bronze Amani marmeren badkamer.
(ontwerp: Puurflow)
De productie en indeling van een ‘open boek’ toepassing is één van de sterke punten van a tre natuursteen. Door een geavanceerd 3D programma, worden de werkelijke platen gebruikt voor de juiste indeling van het ‘open boek’. Onze agent in Italië zorgt voor afbeeldingen van de beschikbare (of reeds door u uitgezochte) platen, waarna a tre natuursteen voor u een fotorealistisch beeld produceert.

Red Malibù & Bianco Lasa 'Classico' rendering
Door de juiste afmetingen te gebruiken van zowel de platen natuursteen, als de maten van (bijvoorbeeld) uw badkamer, kan met één druk op de knop de maatvoering en plaatindeling doorgestuurd worden naar productie. Dit met het grote voordeel dat er een erg kleine foutmarge is. Iets wat bij een ‘open boek’ toepassing van levensbelang is.

Resultaat Red Malibu en Bianco Lasa Classico project
Voor meer informatie over natuursteen kunt u terecht op onze website. Voor contact kunt u mailen naar nick@atre.nl, of via ons contactformulier

2 opmerkingen:

  1. Mooi blad echt ziet er prachtig uit. ik heb er laatst een uitgezocht bij http://composietkeukenblad.be/ geloof ik en ik moet zeggen echt een tip als je natuursteen zoekt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er super mooi uit! wij hebben een natuursteen keukenblad dat we gekocht hebben via http://composietwerkblad.be en je moet wel oppassen met het schoonmaken want anders gaat het niet snel goed!

    BeantwoordenVerwijderen

Meer inspiratie